Renovatio Geberit Headquarters

Renovatio Geberit Headquarters

Renovatio Geberit Headquarters

Miejsce: 
WARSZAWA
Powierzchnia: 
1 700m2
Data: 
2016

W całym projekcie, obejmującym część ekspozycyjną oraz biurową, najtrudniejsze było uzyskanie równowagi pomiędzy designem, funkcjonalnością przestrzeni i komfortem jej użytkownika. Dlatego położyliśmy duży nacisk także na wspólne części do pracy i wypoczynku. Przełamaniem konwencji stała się strefa kawiarniana przy Showroomie, która stanowi przeciwwagę i odskocznię także dla przestrzeni biurowej. - Obok zwykłych żaluzji zastosowaliśmy specjalnie zaprojektowane łamacze światła i przeszklone żaluzje z satynowanymi nadrukami, których zadaniem jest filtrowanie i rozbijanie wpadającego do wnętrza światła. Jednak zanim udało nam się osiągnąć w pomieszczeniu odpowiedni i ciekawy klimat, zrobiliśmy wiele prób z szablonami Kafeteria przylega do showroomu i jest dostępna dla odwiedzających. To idealne miejsce na spotkanie z architektem lub doradcą. Projekt zakładał także ukazanie synergii marek należących do Grupy Geberit. Znalazły się na spójnej przestrzeni, która podkreśla wartość poszczególnych marek oraz ich komplementarność. Udało się uzyskać efekt widocznej, wspólnie wypracowanej dla wszystkich koncepcji, idei oraz wydobycie charakteru flagowych produktów. Jaki jest największy problem projektowy? Ucieczka od standardów bezpiecznego projektowania z założeniem, że projekt ma być ponadczasowy. Niezwykle istotny jest odpowiedni dobór kolorystyki, mebli i oświetlenia biura. W takim przypadku, w przestrzeniach stworzonych do pracy, zastosowanie intensywnych kolorów jest bardzo ryzykowne. Dlatego warto zagrać jedynie pojedynczymi elementami, fragmentami oraz detalami, które wyłaniają się z monochromatycznych brył, betonowych surowych ścian filarów, podłóg i sufitów. - Przestrzeń biurową przecinają jedynie kolorowe akcenty, pasy oświetlenia, cienkie linie w wykładzinach. Postanowiliśmy odwrócić biurową percepcję, ociepliliśmy panele sufitowe materiałem, co poprawiło akustykę i dodało prywatnego charakteru. Dzięki światłu filtrowanemu przez szklane ściany z matowymi nadrukami brak jest wrażenia ciężkości. Łazienki w biurach dzielą się na dwa rodzaje: wizytowe i użytkowe. Na parterze zostały zaprojektowane specjalne toalety dla gości. Charakteryzują je całe szklane przestrzenie z satynowaną matową powierzchnią, podświetlane ledami RGB, dają możliwości zmiany klimatu, kolorystyki i natężenia oświetlenia. Może to być wykorzystane np. przy różnych szkoleniach. Natomiast w łazienkach użytkowych w części biurowej zastosowano stylistykę skandynawską, głównym motywem jest wycinanka z drewna tzw. nordicwood. Tu również detale i dodatki, takie jak duńskie oświetlenie ze strefy domowej, prysznice ze szklanymi kabinami Koło i drewniane elementy meblowe, nadają bardziej prywatny charakter. We wszystkich łazienkach znajdujących się w budynku, zamontowano toalety myjące właściciela salonu, a także bezdotykowe przyciski spłukujące. Projekt , nzadzór i realizacja , kompleksowa obsługa inwestycji. foto Paweł Ulatowski.

Publikacje